IQ Option Депозит - IQ Trading North Macedonia - IQ Trading Северна Македонија

Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option


Како да депонирате пари на опцијата IQ

Добредојдени сте да депонирате користејќи дебитна или кредитна картичка (Visa, Mastercard), Интернет банкарство или е-паричник како Skrill , Neteller , Webmoney и други е-паричници.

Минималниот депозит е 10 USD/GBP/EUR. Ако вашата банкарска сметка е во друга валута, средствата ќе се конвертираат автоматски.

Многу од нашите трговци претпочитаат да користат е-паричници наместо банкарски картички, бидејќи тоа е побрзо за повлекување.

Депозит преку банкарски картички (Visa/Mastercard)

1. Посетете ја веб-локацијата за IQ Option или мобилната апликација .

2. Најавете се на вашата трговска сметка.

3. Кликнете на копчето „Депозит“.

Ако сте во нашата почетна страница, притиснете го копчето „Депозит“ во горниот десен агол на главната страница на веб-локацијата.
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
Ако сте во трговската соба, притиснете го зеленото копче „Депозит“. Ова копче се наоѓа во горниот десен агол на страницата.
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
4. Постојат неколку начини за депонирање средства на вашата сметка, можете да внесувате депозити преку која било дебитна и кредитна картичка. Картичката мора да биде валидна и регистрирана на ваше име и да поддржува меѓународни онлајн трансакции.

Изберете го начинот на плаќање „Mastercard“, внесете рачно износ на депозит или изберете еден од списокот и кликнете „Продолжи до плаќање“.
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option

Начините на плаќање што му се достапни на читателот може да бидат различни. За најсовремената листа на достапни начини на плаќање, погледнете ја платформата за тргување со IQ Option

5. Ќе бидете пренасочени на нова страница каде што ќе биде побарано да го внесете бројот на вашата картичка, името на сопственикот на картичката и CVV.
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
Кодот CVV или СVС е 3-цифрен код кој се користи како безбедносен елемент при онлајн трансакции. Тоа е напишано на линијата за потпис на задната страна од вашата картичка. Изгледа како подолу.

Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
За да ја завршите трансакцијата, притиснете го копчето „Плати“.
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
На новата страница што се отвори, внесете го 3D безбедниот код (еднократна лозинка генерирана на вашиот мобилен телефон што ја потврдува безбедноста на онлајн трансакцијата) и кликнете на копчето „Потврди“.
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
Ако вашата трансакција е успешно завршена, ќе се појави прозорец за потврда и вашите средства веднаш ќе се кредитираат на вашата сметка.
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
Кога правите депозит, вашата банкарска картичка стандардно се поврзува со вашата сметка. Следниот пат кога ќе уплатите, нема да мора повторно да ги внесувате вашите податоци. Ќе треба само да ја изберете потребната картичка од списокот.

Депозит преку Интернет банкарство

1. Кликнете на копчето „Депозит“.

Ако сте во нашата почетна страница, притиснете го копчето „Депозит“ во горниот десен агол на главната страница на веб-локацијата.
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
Ако сте во трговската соба, притиснете го зеленото копче „Депозит“. Ова копче се наоѓа во горниот десен агол на страницата.
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
2. Изберете ја банката што сакате да ја депонирате (во нашиот случај тоа е Techcombank), потоа можете рачно да внесете износ на депозит или да изберете една од листата и притиснете „Продолжи на плаќање“.
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option

Внесете го корисничкото име и лозинката на вашата банкарска сметка и кликнете на копчето „Продолжи“.

Забелешка : треба да ја завршите операцијата во рок од 360 секунди.
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
3. Почекајте додека системот се поврзува со вашата банкарска сметка и не го затворајте овој прозорец.

4. Потоа ќе го видите ID на трансакцијата, што ќе ви помогне да го добиете OTP на вашиот телефон.
Многу е лесно да се добие OTP-кодот:

  • кликнете на копчето „Земи го кодот OTP“.
  • внесете го ID на трансакцијата и кликнете на копчето „Потврди“.
  • добијте го ОТП кодот.

5. Доколку плаќањето е успешно ќе бидете пренасочени на следната страница со наведен износ на уплатата, датум и ID на трансакцијата.

Депонирање преку е-паричници (Neteller, Skrill, Advcash, WebMoney, Perfect Money)

1. Посетете ја веб-локацијата на IQ Option или мобилната апликација.

2. Најавете се на вашата трговска сметка.

3. Кликнете на копчето „Депозит“.

Ако сте во нашата почетна страница, притиснете го копчето „Депозит“ во горниот десен агол на главната страница на веб-локацијата.
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
Ако сте во трговската соба, притиснете го зеленото копче „Депозит“. Ова копче се наоѓа во горниот десен агол на страницата.
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
4. Изберете начин на плаќање „Neteller“, потоа можете рачно да внесете износ на депозит или да изберете еден од списокот и притиснете „Продолжи до плаќање“.
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option

Минималниот депозит е 10 USD/GBP/EUR. Ако вашата банкарска сметка е во друга валута, средствата ќе се конвертираат автоматски.

5. Внесете ја адресата на е-пошта што ја користевте за да се регистрирате со Neteller и притиснете „Продолжи“.
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
6. Сега внесете ја лозинката на вашата сметка на Neteller за да се најавите и притиснете „Продолжи“.
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
7. Проверете ги информациите за плаќање и кликнете на „Заврши нарачката“.
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
8. Откако вашата трансакција е успешно завршена, ќе се појави прозорец за потврда.
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
Вашите средства ќе се кредитираат на вашето вистинско салдо веднаш.

Каде се моите пари? Автоматски беше направен депозит на мојата сметка

Компанијата IQ Option не може да ја задолжи вашата сметка без ваше овластување.

Проверете дали трето лице нема пристап до вашата банкарска сметка или е-паричник.

Исто така, можно е да имате неколку сметки на нашата веб-страница.

Ако има шанси некој да има пристап до вашата сметка на платформата, сменете ја лозинката во поставките.

Најчесто поставувани прашања (ЧПП)


Колку време е потребно за болетото што го платив да се кредитира на мојата сметка?

Boletos се обработуваат и се кредитираат на вашата IQ Option сметка во рок од 2 работни дена. Ве молиме имајте предвид дека имаме различни болети и тие обично се разликуваат само во минималното време на обработка, што е 1 час за брзи болета и 1 ден за другите верзии. Запомнете: работните денови се само од понеделник до петок.


Платив брзо болето и не ми влезе на сметка за 24 часа. Зошто да не?

Ве молиме имајте предвид дека максималното време за обработка на болето, дури и најбрзо, е 2 работни дена! Затоа, тоа значи дека има само нешто потенцијално погрешно ако овој рок е истечен. Вообичаено е некои брзо да се заслужат, а други не. Ве молиме само почекајте! Ако рокот е истечен, препорачуваме да не контактирате преку поддршка.


Колку време ми е потребно за да пристигне на мојата сметка депозитот што го направив преку банкарски трансфер?

Стандардниот максимален рок за банкарски трансфери е 2 работни дена и може да потрае помалку. Сепак, исто како што некои болето се обработуваат за помалку време, на други можеби ќе им треба цело време на терминот. Најважно е да го извршите трансферот на своја сметка и да поставите барање преку веб-страницата/апликацијата пред да го извршите трансферот!


Која е оваа грешка од 72 часа?

Ова е нов AML (против перење пари) систем што го имплементиравме. Ако депонирате преку Boleto, мора да почекате до 72 часа пред да направите повлекување. Имајте предвид дека другите методи не се под влијание на оваа промена.


Може ли да уплатам преку туѓа сметка?

Не. Сите средства за депозит мора да ви припаѓаат вам, како и сопственоста на картички, CPF и други податоци, како што е наведено во нашите Правила и услови.


Што ако сакам да ја сменам валутата на мојата сметка?

Валутата можете да ја поставите само еднаш, кога ќе го направите првиот обид за депозит.

Нема да можете да ја промените валутата на вашата вистинска трговска сметка, затоа погрижете се да ја изберете точната пред да кликнете на „Продолжи со плаќање“.

Можете да депонирате во која било валута и таа автоматски ќе се претвори во онаа што сте ја одбрале.


Дебитни и кредитни картички. Може ли да уплатам преку кредитна картичка?

Можете да користите која било дебитна или кредитна картичка Visa, Mastercard или Maestro (само со CVV) за депонирање и повлекување пари, освен за Electron. Картичката мора да биде валидна и регистрирана на ваше име и да поддржува меѓународни онлајн трансакции.


Како можам да ја прекинам врската со мојата картичка?

Ако сакате да ја прекинете врската со вашата картичка, кликнете на „Отклучи ја картичката“ веднаш под копчето „Плати“ кога ќе го направите вашиот нов депозит.


Што е 3DS?

Функцијата 3-D Secure е посебен метод за обработка на трансакции. Кога добивате SMS известување од вашата банка за онлајн трансакција, тоа значи дека функцијата 3D Secure е вклучена. Ако не примите СМС порака, контактирајте ја вашата банка за да ја овозможите.


Имам проблеми со депонирање преку картичка

Користете го вашиот компјутер за депонирање и тој треба да работи веднаш!

Исчистете ги привремените интернет-датотеки (кеш и колачиња) од вашиот прелистувач. За да го направите ова, притиснете CTRL+SHIFT+DELETE, изберете го временскиот период СИТЕ и изберете ја опцијата за чистење. Освежете ја страницата и видете дали нешто се сменило. За целосни инструкции, видете овде . . Може да се обидете да користите и друг прелистувач или друг уред.

Депозитите може да бидат одбиени ако внесете погрешен 3-D Secure код (еднократниот код за потврда испратен од банката). Дали добивте код преку СМС порака од вашата банка? Ве молиме контактирајте со вашата банка ако не сте ја добиле.

Ова може да се случи ако полето „земја“ е празно во вашите информации. Во овој случај, системот не знае каков начин на плаќање да понуди, бидејќи достапните методи се разликуваат по земја. Внесете ја вашата земја на живеење и обидете се повторно.

Некои депозити може да бидат одбиени од вашата банка доколку имаат ограничувања за меѓународните плаќања. Ве молиме контактирајте со вашата банка и проверете ги овие информации на нивна страна.

Наместо тоа, секогаш сте добредојдени да вложувате депозити од е-паричник.

Ние го поддржуваме следново: Skrill , Neteller .

Можете лесно да се регистрирате со било кој од нив онлајн бесплатно, а потоа да ја користите вашата банкарска картичка за да додадете пари на е-паричникот.

Како да тргувате со CFD инструменти со IQ Option

Новите видови CFD достапни на платформата за тргување со IQ Option вклучуваат CFD на акции, Forex, CFD на стоки и криптовалути, ETF.

Целта на трговецот е да ја предвиди насоката на идното движење на цените и да капитализира од разликата помеѓу сегашните и идните цени. CFD-овите реагираат исто како обичен пазар, ако пазарот оди во ваша корист тогаш вашата позиција е затворена In The Money. Во случај пазарот да оди против вас, вашата зделка е затворена надвор од парите. Разликата помеѓу тргувањето со опции и тргувањето со CFD е дека вашиот профит зависи од разликата помеѓу влезната цена и цената на затворање.

Во тргувањето со CFD нема време на истекување, но можете да користите мултипликатор и да поставите стоп/загуба и да активирате пазарен налог ако цената добие одредено ниво.


CFD на Crypto

Во изминатиот месец, криптовалутата направи сериозен скок и се чини дека сè уште достигнува нови височини. Со овој крипто тренд, иако ниту еден тренд не трае вечно, трговијата со крипто станува сè попопуларна. Денес ќе научиме повеќе за тргување со CFD на криптовалути на платформата IQ Option.

Што е крипто?

Се чини дека сите ги знаат имињата на големите криптовалути - Bitcoin, Etherium, Ripple, Litecoin и така натаму. Многу трговци веќе имале одредено искуство со тргување со овие валути, па дури и со нивно купување за да се задржат на долгорочна основа. Но, што е криптовалута и која е причината за нивниот пад или пораст на вредноста?

Cryptos се дигитални валути, што значи дека немаат физичка форма како книжни пари. Една главна карактеристика што ја имаат повеќето криптовалути е тоа што тие не се издадени од централна власт, што, теоретски, ги прави имуни на каква било манипулација или мешање на владата. Многу криптовалути се засноваат на блокчејн технологијата каде безбедноста на трансакциите се обезбедува со потврди. Како што криптовалутите се прифаќаат како начин на плаќање, нивната популарност како безбедна, анонимна и децентрализирана валута расте.

Услови за криптовалути

Како и во секоја област, трговијата со крипто има свои важни правила и многу термини што трговците треба да ги знаат за да го следат пазарот и добро да ги разберат условите. Еве некои од најчесто користените термини:

Нарачка – нарачка поставена на берзата за купување или продавање на криптовалутата

Fiat – редовни пари, издадени и поддржани од држава (како на пример USD, EUR, GBP и така натаму)

Рударство – обработка и дешифрирање крипто трансакции, со цел да се добие нова криптовалута

HODL – погрешно правопис на „држете“ што се заглави со значењето на купување криптовалута со намера да се задржи долго време, со очекување дека цената ќе расте

Сатоши– 0,00000001 БТК – најмалиот дел од БТК, може да се спореди со цент во УСД

Булс – трговци кои веруваат дека цената ќе се зголеми и претпочитаат да купуваат по ниска цена за подоцна да продаваат по повисока вредност

Мечки – трговци кои верувајте дека цената на средството ќе се намали и можеби ќе има корист од намалувањето на вредноста на средството

Како да тргувате CFD на Crypto со IQ опција?

Криптовалутите на IQ Option се обезбедуваат како тргување базирано на CFD. Тоа значи дека кога трговците отвораат зделки, тие даваат предвидување во врска со промената на цената на средството. Трговците може да шпекулираат за промените во цената, меѓутоа, тие не ја поседуваат самата криптомонета.

Еве чекор-по-чекор објаснување за CFD крипто тргувањето на платформата IQ Option:

1. За да започнете со тргување со криптовалути, можете да ја отворите трговската соба и да кликнете на знакот плус на врвот за да го најдете списокот со средства.
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
2. Најдете ја криптовалутата за кои сте заинтересирани и изберете ја сумата што сакате да ја инвестирате во зделка
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
3. Имајте предвид дека криптовалутите се тргуваат со мултипликатор

Мултипликаторот е аналог на стандардната потпора. Ви дава можност за повисок исход, иако го зголемува можниот ризик од загуба.
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
Врз основа на вашата инвестиција и избраниот мултипликатор, ќе го видите вкупниот обем на тргување на вашата зделка. Обемот на тргување е износот од кој ќе зависи исходот од зделката.

4. Последниот чекор пред да отворите зделка е да поставите нивоа на автоматско затворање со цел да ја прилагодите зделката на претпочитаниот пристап за управување со ризик

Забележете дека нивото на стоп загуба од 50% се поставува автоматски за сите зделки. Можно е да се намали ова ниво (на пример, поставете го на 30%).
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
Ако трговецот сака да го зголеми нивото, тој може да ги искористи своите средства за рамнотежа со цел да ја одржи зделката отворена подолго, дури и откако ќе се достигне нивото од -50%. Заостанува стоп загуба, исто така, може да се користи за да се обезбедат одредени резултати во случај на позитивна промена на цената.

5. За да отвори зделка, трговецот ќе треба да кликне на копчето Купи или Продај, во зависност од очекуваната промена на цената: соодветно нагоре или надолу
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
Кога трговецот ќе кликне на едно од копчињата, деталите за зделката што треба да ја отворат се достапни: отворената цена, инвестицијата, мултипликаторот, обемот, вредноста на поени, како и трошоците за ноќевање. На овој начин е можно двојно да се проверат сите информации пред да се потврди договорот.

Анализа на пазарот

За да донесат одлука за купување или продавање на криптовалутата, трговците можат да користат технички показатели обезбедени на платформата или да го проверат делот „Информации“ достапен за секое средство во трговската соба.
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
Овој дел ги прикажува информациите за тековната тенденција на тренд (мечешки или нахакан), резимето на сигналите на индикаторите и многу повеќе корисни информации кои би можеле да му помогнат на трговецот да донесе добро информирана одлука.
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
Може да ги најдете и најновите и најрелевантните ажурирања за средството во делот „Вести“. Иако овој дел не може да ја замени сопствената анализа на трговецот, може да помогне да се формира целосна слика за тоа како работи средството и индустријата.

CFD на акции

Трговците, кои работат со IQ Option, имаат можност да тргуваат со акции на најреномираните и најмоќните светски корпорации со помош на инструмент наречен CFD. Трите букви значат „договор за разлика“. Со купувањето на договорот, трговецот не ги вложува своите средства во самата компанија. Наместо тоа, тој прави предвидување во врска со идните движења на цените на средството што е при рака. Доколку цената се движи во вистинската насока, тој ќе добие профит пропорционален на степенот на промена на цената на средството. Во спротивно, неговата почетна инвестиција ќе биде изгубена.

CFD се добар начин за тргување со акции без да се свртиме кон самите акции. Тргувањето со акции обично вклучува проблеми што лесно може да се избегне при тргување со опции. Берзанските брокери не нудат широк опсег на инвестициски инструменти. Напротив, кога тргувате со IQ Option, можете да тргувате со капитал, валутни парови и криптовалути - сето тоа на едно место. Вториот го прави тргувањето помалку одзема време и, според тоа, поефективно и поудобно.

Како да тргувате со CFD на акции

Вака се тргува со CFD на акции на платформата IQ Option:

1. Кликнете на копчето „Отвори ново средство“ во горната страна на екранот и изберете „Акции“ од списокот со достапни опции. Потоа изберете ја компанијата со која сакате да тргувате. Анализирајте ја табелата со цени користејќи алатки за техничка анализа. Не заборавајте да ги земете предвид и основните фактори. Потоа утврдете ја насоката на трендот и предвидете го неговото идно однесување во догледна иднина.
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
2. Поставете ја сумата на пари што сакате да ја инвестирате во оваа конкретна зделка. Запомнете дека во согласност со истакнатите практики за управување со ризик, не треба да го распределите целиот свој капитал на една зделка.

3. Изберете мултипликатор и поставете го автоматското затворање (опционално).Мултипликаторот ќе го зголеми и потенцијалниот принос и ризикот. Со отворање на договор вреден 100 долари со множител од x5, ќе ги добиете истите резултати како да инвестирате 500 долари. Тоа се однесува и на добивката и на загубата. Автоматското затворање ќе ви овозможи автоматски да ја затворите зделката, без разлика дали да ја земете вашата заработка или да управувате со загубите.
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
4. Сега, во зависност од вашата прогноза, изберете или „Купи“ или „Продади“. Кога ќе дојде вистинското време, затворете го договорот. Колку е поголема разликата помеѓу почетната цена и моменталната цена (ако насоката на трендот е правилно предвидена), толку е поголема потенцијалната добивка. Имајте на ум дека вашата зделка ќе подлежи на такса за ноќевање, затоа не држете ја отворена премногу долго.


CFD на Forex

Forex може да изгледа комплицирано на прв поглед, сепак, учењето на важните принципи на тоа не одзема многу време. Тоа е голема тема, но познавањето само на главните концепти може да му овозможи на трговецот да ги сфати основите на тргувањето со Forex.

Во овој дел, ќе научиме што значи Forex, како да се разбере графиконот на Forex и кои алатки за анализа ги нуди IQOption токму во трговската соба за погодност на трговецот.

Што е Forex?

Пред да навлезете во него, важно е да се разбере (барем во општа смисла) што е Forex, зошто постои и зошто е неопходно.

Терминот „Forex“ е краток за девизи и често се нарекува едноставно девизен курс. Девизниот пазар е најголемиот и најликвидниот пазар во светот. Тој е децентрализиран: тоа не е само едно место, туку систем на стабилни економски и организациски односи меѓу банките, брокерите и индивидуалните трговци со цел шпекулација со девизи (купување, продавање, размена итн.). Причината за формирање на еден глобален девизен пазар се развојните пазари на национални валути и нивната интеракција.

Девизниот пазар не поставува апсолутна вредност за валута, туку ја одредува нејзината релативна вредност во однос на друга валута, затоа во Forex секогаш ќе видите пар како EUR/USD, AUD/JPY и така натаму.

Разбирање на табелата

За да ја разберете табелата на Forex, треба да научите неколку главни точки.

1. Основна и цитатна валута. Курсот секогаш покажува две валути. Во парот, првата валута се нарекува основна, а втората е валута на цитати. Цената на основната валута секогаш се пресметува во единици на цитатната валута. На пример, ако курсот за GBP/USD е 1,29, тоа значи дека една фунта стерлинг чини 1,29 американски долари.

Врз основа на тоа, трговецот може подобро да разбере како се формира графиконот. Ако графиконот на GBP/USD, на пример, оди нагоре, тоа значи дека цената на USD амортизирала во однос на GBP. И обратно, ако стапката се намалува, тоа значи дека цената на УСД расте во однос на GBP.

2. Главни и егзотични валутни парови.Сите валутни парови можат да се поделат на големи и егзотични. Главните парови ги вклучуваат главните светски валути, како што се EUR, USD, GBP, JPY, AUD, CHF и CAD. Егзотичните валутни парови се оние што ги вклучуваат валутите на земјите во развој или малите земји (TRY, BRL, ZAR итн.)

3. CFD. На IQ Option, Forex се тргува како CFD (Contract For Difference). Кога трговецот отвора CFD, тие не го поседуваат, меѓутоа, тие тргуваат со разликата помеѓу моменталната вредност и вредноста на средството на крајот од договорот (кога зделката е затворена). Ова му овозможува на трговецот да го добие својот/нејзиниот исход во согласност со разликата помеѓу влезната и излезната цена.

4. Мултипликатор.Со користење на мултипликатор, трговецот добива можност да управува со позиција која е поголема од износот на средствата со кои располага. Сепак, повисок множител, исто така, ги зголемува ризиците кои се вклучени.

Како да тргувате CFD на Forex

Вака се тргува CFD на Forex на IQ Option платформата:

1. Кликнете на копчето „Отвори ново средство“ во горната страна на екранот и изберете „Forex“ од листата на достапни опции. Потоа изберете го валутен пар со кој сакате да тргувате. Анализирајте ја табелата со цени користејќи алатки за техничка анализа. Не заборавајте да ги земете предвид и основните фактори. Потоа утврдете ја насоката на трендот и предвидете го неговото идно однесување во догледна иднина.
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
2. Поставете ја сумата на пари што сакате да ја инвестирате во оваа конкретна зделка. Запомнете дека во согласност со истакнатите практики за управување со ризик, не треба да го распределите целиот свој капитал на една зделка.

3. Изберете мултипликатор и поставете го автоматското затворање (опционално). Мултипликаторот ќе го зголеми и потенцијалниот принос и ризикот. Со отворање на договор вреден 100 долари со множител од x5, ќе ги добиете истите резултати како да инвестирате 500 долари. Тоа се однесува и на добивката и на загубата. Автоматското затворање ќе ви овозможи автоматски да ја затворите зделката, без разлика дали да ја земете вашата заработка или да управувате со загубите.
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
4. Сега, во зависност од вашата прогноза, изберете или „Купи“ или „Продади“. Кога ќе дојде вистинското време, затворете го договорот. Колку е поголема разликата помеѓу почетната цена и моменталната цена (ако насоката на трендот е правилно предвидена), толку е поголема потенцијалната добивка. Имајте на ум дека вашата зделка ќе подлежи на такса за ноќевање, затоа не држете ја отворена премногу долго.

Тргувањето со CFD може да изгледа лесно поради малиот број вклучени променливи. Сепак, тоа е исто толку тешко, колку што може да биде наградувано (ако се направи правилно). Секогаш е подобро да посветувате доволно време на компанијата со која ќе тргувате и да научите како однапред да ги користите алатките за техничка анализа. Нурнете во привлечниот свет на тргување со CFD токму сега.

Алатки за анализа за Forex

Кога трговецот отвора договор на Forex на платформата IQOption, тој прави предвидување во врска со развојот на цената и може да има корист во случај на правилно предвидување. Затоа трговецот треба да научи како да ја анализира табелата на ефективен начин.

На платформата IQOption, секој трговец може да најде многу информации за кое било средство, за да го направите тоа, само треба да кликнете на копчето „Инфо“ под името на средството.
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
Копчето отвора цел дел со многу информации и анализи за средството. Таму е можно да се најдат општи информации за валутниот пар, како и условите за тргување, важни вести кои можат да влијаат на цената, техничката анализа и економските настани.
Како да депонирате и тргувате со CFD инструменти (Forex, Crypto, Stocks) на IQ Option
Се разбира, оваа анализа не треба да ја замени сопствената анализа на трговецот, но понекогаш може да биде корисна за да се донесе добро информирана одлука. Покрај анализата понудена во табулаторот „Инфо“, трговците можат да ги користат и индикаторите и графичките алатки во трговската сала.

Бидејќи Forex е сложена алатка, трговецот може да го користи балансот на Практика за да го научи и подобри својот пристап. Трговците почетници можеби ќе сакаат да имплементираат силна техника за управување со ризик, исто така, особено на самиот почеток.


Најчесто поставувани прашања (ЧПП)


Кое е најдобро време да се избере за тргување?

Најдоброто време за тргување зависи од вашата стратегија за тргување и од неколку други фактори. Ви препорачуваме да обрнете внимание на распоредот на пазарот, бидејќи преклопувањето на американските и европските трговски сесии ги прави цените подинамични во валутни парови како што се EUR/USD. Исто така, треба да ги следите вестите на пазарот кои можат да влијаат на движењето на избраното средство. Подобро е да не се тргува кога цените се многу динамични за неискусните трговци кои не ги следат вестите и не разбираат зошто цената флуктуира.


Како функционира мултипликаторот?

Тргувањето со CFD нуди употреба на мултипликатор кој може да му помогне на трговецот да ја контролира позицијата што ја надминува сумата на пари инвестирани во неа. Потенцијалната профитабилност (како и ризиците) исто така ќе се зголеми. Инвестирањето од 100 долари на трговец може да го добие повратот што е споредлив со инвестицијата од 1000 американски долари. Тоа е можноста што може да ја понуди мултипликаторот. Сепак, запомнете дека истото важи и со потенцијалните загуби бидејќи тие исто така ќе се множат.


Како да ги користите поставките за автоматско затворање?

Стоп-загуба е налог што трговецот го поставува за да ги ограничи загубите на одредена отворена позиција. Take-profit функционира на ист начин, дозволувајќи му на трговецот да го заклучи профитот кога ќе се достигне одредено ниво на цена. Можете да ги поставите параметрите во процент, износ на пари или цена на средството: пример. Деталните информации ќе ги најдете овде.


Како да се пресмета профитот во тргувањето со СFD?

Ако трговецот отвори долга позиција, добивката се пресметува според формулата: (Цена на затворање / Цена на отворање - 1) x мултипликатор x инвестиција. Ако трговецот отвори кратка позиција, добивката се пресметува според формулата (1-цена на затворање/цена на отворање) x мултипликатор x инвестиција

На пример, AUD / JPY (Кратка позиција): Цена на затворање: 85,142 Цена на отворање: 85,173 Мултипликатор: Инвестиција од 2000 година: 2500 $ Добивката е (1-85,142 / 85,173) X 2000 X 2500 $ = 1,819,82 $


Која е минималната инвестиција за да се отвори договор?

Минималниот износ на инвестиција за денешните услови за тргување може да се најде на платформата/веб-страницата за тргување на компанијата.


Што е Slippage?

Имајте предвид дека може да се појави лизгање при тргување со CFD. Тоа е разликата помеѓу очекуваната цена на нарачката и цената по која нарачката всушност е извршена. Може да работи или позитивно или негативно. Тоа е веројатно да се случи за време на периоди на поголема нестабилност кога пазарните цени флуктуираат многу брзо. Ситуацијата може да се случи со наредбите за стопирање и преземање профит.
general risk warning
Thank you for rating.